Blog > Komentarze do wpisu
Pierwiastki a radioaktywność: Jod

Dlaczego radioaktywny jod jest taki niebezpieczny dla człowieka?

Otóż okazuje się, że dzięki naszej tarczycy, która działa jak gąbka, radioaktywny jod może zostać wchłonięty i pozostanie z nami na długi czas i będzie na nas niekorzystnie oddziaływał. A jak? Przypadki leczenia jodem mówią nam jednoznacznie.

Jod radioaktywny jest stosowany w medycynie ale jak podają źródła medyczne:

Radioaktywny izotop jodu to substancja, która wytwarza promieniowanie. Jod może występować w dwóch postaciach radioaktywnego izotopu: I-123 i I-131, oba są używane w medycynie ( w celach diagnozy). Izotopy te są podawane pacjentowi doustnie. RAI gromadzi się wewnątrz komórek tarczycy dokładnie jak jodTrudno uniknąć rozwoju niedoczynności tarczycy po leczeniu nadczynności jodem radioaktywnym. Niezbędne jest więc monitorowanie poziomu hormonów tarczycy i wdrożenie ewentualnego leczenia. Ważne jest, aby pacjent po leczeniu RAI był regularnie badany przez lekarza. Dawki RAI (stosowane w leczeniu raka tarczycy) używane w leczeniu raka tarczycy mogą spowodować problemy z gruczołami ślinowymi prowadząc do utraty czucia smaku i uczucia suchości w ustach. Środki ostrożności przedsięwzięte zaraz po terapii mogą temu zapobiec. Możliwy jest również czasowy spadek ilości komórek krwi w organizmie.

RAI, I-123 oraz I-131, nie powinien być nigdy stosowany u kobiet w ciąży i karmiących.

RAI podawany podczas ciąży może uszkodzić tarczycę dziecka. RAI przedostaje się również do mleka karmiącej. Planowanie ciąży powinno zostać odsunięte o przynajmniej 6-12 miesięcy po podaniu jodu. Kobiety, które nie przeszły menopauzy powinny w celu wykluczenia ciąży wykonać test ciążowy.

Pacjenci poddani terapii jodem I-131 muszą postarać się unikać kontaktu z innymi, w szczególności z kobietami w ciąży i małymi dziećmi.


Specjalne środki ostrożności dla mężczyzn


Mężczyźni po terapii RAI w raku tarczycy mogą mieć zmniejszoną ilość nasienia, mogą także być bezpłodni nawet do dwóch lat(duże dawki stosowane w leczeniu raka tarczycy).

 

Natomiast zwykły jod:

Dane z Wikipedii:

Jod jest dla człowieka niezbędnym mikroelementem. Jest on dostarczany z pożywieniem i wodą. Gleby i woda okolic nadmorskich są najbogatsze w jod, im dalej od morza gleby są coraz uboższe w ten pierwiastek. Najmniej jodu jest w glebie i wodzie okolic górskich i podgórskich.

Ciało zdrowego człowieka zawiera 30–50 mg jodu. Najwięcej jodu występuje w tarczycy, która ma zdolność aktywnego gromadzenia tego pierwiastka. Bez jodu niemożliwa jest produkcja w pęcherzykach tarczycy hormonówtyroksyny (T4) i trójjodotyroniny (T3), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.

Niedobór jodu w pożywieniu i w wodzie po pewnym czasie może prowadzić do powstania wola tarczycy. Występuje to przede wszystkim w okolicach górskich, tam gdzie nie jest stosowane jodowanie soli kuchennej lub nie dodaje się związków jodu do mąki. Dawniej takie tereny były miejscami endemicznego występowania wola u osób dorosłych i wrodzonego kretynizmu u dzieci.

Niedostatek jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się, spowalnia wzrost i rozwój fizyczny w okresie pokwitania. U dorosłych może upośledzać funkcje rozrodcze, utrudniać utrzymanie ciąży, prowadzić do niewydolności tarczycy i w konsekwencji do zahamowania funkcji wielu narządów i procesów życiowych organizmu.

Dobowe zapotrzebowanie na jod jest bardzo małe, ok. 200 mikrogramów, w ciągu całego życia potrzeba zatem zaledwie kilka gramów jodu. Warto wiedzieć, że niektóre warzywa głównie z rodziny krzyżowych (npkapusta) zawierają rodanki, które działając antagonistycznie do jodków, mogą pogorszyć przebieg niektórych schorzeń tarczycy.

Zawartość jodu w przykładowych produktach [µg/100g]:
kawior 130
flądra 190
dorsz 120
sardynki 99
tuńczyk 53
wino białe 70
wino czerwone 50
soki owocowe i warzywne 30-40
mleko 6
ser biały 40
jajko 10
marchew karotka 61
Dobowe zapotrzebowanie na jod w różnych okresach życia:
niemowlęta do 1 roku życia 50 μg
dzieci 1-3 lat 70 μg
dzieci do 6 lat 90 μg
do 6-10 lat 120 μg
młodzież 150 μg
dorośli średnio 200 μg
kobiety ciężarne 230 μg
kobiety karmiące 260 μg

Od około 12 tygodnia płód zaczyna wytwarzać własne hormony tarczycowe. Potrzebny jod pobiera od matki, także w okresie karmienia piersią jedynym źródłem jodu dla dziecka jest matka. Dlatego szczególnie w tych okresach uzupełnianie jodu w pożywieniu matki jest ważne.

Na świecie około 1,5 miliarda ludzi żyje w rejonach dotkniętych niedoborem jodu, a wole endemiczne pojawia się u około 600 milionów ludzi. Taki sam problem występuje w Europie, a także na całym terenie Polski (oprócz wąskiego pasa wybrzeża Bałtyku), szczególnie w województwach południowych.

Jod w postaci czystej jest toksyczny. W kontakcie ze skórą wywołuje silne podrażnienia, rany i zmiany martwicze. Po spożyciu powoduje pojawienie się ciemno zabarwionych wymiotów, bólu brzucha, ciemnych plam w ustach i szumu w uszach. W cięższych przypadkach może wystąpić wstrząs, majaczenie i stupor. Duże dawki jodu mogą uszkadzać ściany żołądka i jelit, a także nerki.

Długotrwałe zażywanie zwiększonych dawek jodu prowadzi do rozwoju jodzicy. Dawka śmiertelna dla człowieka wynosi 3-4g.

Leczenie zatruć jodem

Osobom zatrutym podaje się doustnie zawiesinę skrobi, która wiąże jod, lub tiosiarczan sodu redukujący wolny jod do jodków. Stosuje się też wymuszoną diurezę i wyrównuje zaburzoną gospodarkę elektrolitową.

piątek, 18 marca 2011, radioalert
Tagi: jod

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Loading